Bolting table with ball screw at the Volvo Cars plant in Gothenburg, Sweden

Schroeftafel met kogelomloopspindel in de Volvo fabriek.

Sinds begin 2017 is het Intellinova Parallel MB-meetsysteem in gebruik bij de assemblagelijn in de fabriek in Torslanda in Gotenburg, Zweden. In begin 2018 kon de onderhoudsafdeling tijdens een geplande onderhoudstop een beschadigd axiaal lager van een kogelomloopspindel vervangen, het meetsysteem heeft dit defect gedetecteerd. 

Het vervangen van het lager heeft ongeveer zeven uur in beslag genomen en vond plaats tijdens een geplande onderhoudsstop. Wanneer er een storing plaats vind tijdens productie loopt de fabriek de productie van honderden auto's mis.

Bij de assemblagelijn van Volvo in Torslanda is de Intellinova Parallel MB geïnstalleerd op twee volautomatische schroeftafels, waar de carrosserie en het chassis van de auto worden gemonteerd. De Intellinova Parallel MB beschikt over vier kanalen die continu meten.

De automatische montage van de carrosserie op het chassis is een proces waaraan hoge nauwkeurigheid- en reproduceerbaarheidseisen worden gesteld, de juiste schroef moet elke keer op de juiste plaats en met het juiste koppel worden aangetrokken. De verticale verplaatsing van de schroetfale wordt behandeld door kogelomloopspindels aangedreven door elektromotoren, wat een goedkoper en nauwkeuriger alternatief is voor hydrauliek.

De vergrendelstations hebben beide twee kogelomloopspindels met elk twee axiale lagers. De mechanische staat van de lagers wordt gemeten met behulp van DuoTech opmemers, waarbij schokpulsen en trillingsmetingen worden gecombineerd met de gepatenteerde meettechnieken SPM HD en HD ENV.

Met de extreem korte meettijden in het schroefproces (de beweging van de spindel duurt slechts ongeveer vier seconden) stelt hoge eisen aan het meetsysteem.

Dankzij de parallele meetmogelijkheden van de Intellinova Parallel MB wordt binnen dit tijdsvenster van vier seconden een schokpulsmeting voltooid, waarmee een betrouwbare beoordeling van de mechanische en smeertechnische toestand van het lager wordt verkregen. De Intellinova Parallel MB is geïntegreerd in het besturingssysteem van de machine en als een meting het ingestelde alarmlimiet overschrijdt, wordt een alarm gegenereerd via de digitale uitgang van het apparaat, waarnaar deze rechtstreeks naar het PLC-systeem in de controle kamer wordt gestuurd.