Scania chassis assembly

Scania chassis assemblage lijn in Södertälje. Foto: Scania/Dan Boman

Na een lange test periode heeft de Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania gekozen om twee compressoren uit te rusten met een condition monitoring systeem van SPM. Ze hebben gekozen voor het Intellinova Parallel EN systeem voor de bewaking van deze kritische applicaties. 

Het doel van Scania is om zo veel mogelijk condition-based-maintenance uit te voeren. De investering in een online systeem van SPM past goed bij deze onderhoudsstrategie. Met een online condition monitoring systeem kan periodiek onderhoud worden uitgesteld, en de levensduur van de verschillende applicaties worden verlengd. In totaal worden er twee compressoren uitgerust met zeven DuoTech opnemers, dit zijn opnemers waarmee zowel  trillings- als schokpulsmetingen uitgevoerd kunnen worden. Met de gepatenteerde meettechnieken HD ENVSPM HD en HD Order Tracking wordt de volledige mechanische toestand van de bewaakte applicaties inzichtelijk gemaakt. Deze meettechnieken zorgen voor extreem lange pre-warningtijden wanneer de mechanische conditie verslechterd. 

Zodra de compressor in bedrijf is geeft het regelsysteem een signaal af naar een van de digitale ingangen van het condition monitoring systeem, waardoor de meting wordt gestart. Naast de DuoTech opnemers wordt ook het toerental gemeten via een RPM-opnemer.

Scania Industrial Maintenance is verantwoordelijk voor het preventief onderhoud in alle productiefaciliteiten van Scania in Zweden. Senior Maintenance Engineer Anders Ramström en Maintenance Manager Dick Eriksson over de investering: "Het beschikbaar maken van perslucht aan onze machines en apparatuur d.m.v. de compressoren is van groot belang, wanneer dit namelijk niet geleverd kan worden heeft dit direct invloed op onze productie. We proberen onze huidige procedures en systemen continu te verbeteren, en het bewaken van de compressoren stond al heel lang op het wensenlijstje. Door de samenwerking met SPM hebben we nu meer controle over onze compressoren en besparen we geld door het onderhoud uit te voeren wanneer dit ook echt nodig is."

Scania is actief in ongeveer 100 verschillende landen en heeft meer dan 49.000 werknemers. Scania Industrial Maintenance is een dochteronderneming van Scania CV AB wat een van de grootste productielocaties is in Zweden. Scania beschikt over 900 werknemers en een omzet van 1.5 miljard SEK (2017).