De kogelmolen van Orcem in Moerdijk. Foto: Orcem

De Nederlandse cement fabrikant Orcem, gelegen ten zuiden van Rotterdam, ontwikkelt en produceert een speciaal cement genaamd ECO2cem. Een van de belangrijkste voordelen van ECO2cem is de verminderde CO2 uitstoot tijdens de productie, waardoor het een zeer milieuvriendelijk alternatief is in vergelijking met de productie van traditioneel cement.

Tijdens de productie van ECO2cem wordt hoogovenslak - een afval product van een staalfabriek - gebruikt. IJzererts, calcium en kolen worden gesmolten in een hoogoven bij 1500°C, waarbij vloeibaar gietijzer wordt geproduceerd. Vanwege de lage dichtheid van de non-ferro onderdelen in de ovenslag, drijven deze naar het oppervlak waar ze worden verzameld en later gebruikt worden bij het produceren van dit lage CO2-cement, wat hoofdzakelijk bestaat uit calcium, aluminium en silicium.

In 2014 is een tien jaar oud VCM online monitoring systeem van SPM vervangen door het Intellinova systeem, waarbij Orcem nu het voordeel heeft dat ze gebruik kunnen maken van de nieuwe HD technologie. Evenals vele andere geavanceerde functies die beschikbaar zijn in de nieuwe versie van het softwarepakket Condmaster Ruby. Eind 2014 werd de nieuwe HD ENV trillingsmeettechniek geïmplementeerd. De SPM HD en HD ENV meettechnieken hebben sindsdien succesvol lagerproblemen in de tandwielkast van de kogelmolen en ventilatoren gedetecteerd. Door de implementatie van de HD technologie worden zeer lange pre warning tijden gerealiseerd. De implementatie van deze technologie heeft geresulteerd in substantiële vermindering van downtime en reparatiekosten.

Jeroen Bömer, Plant Manager bij Orcem Moederdijk zegt:"SPM’s HD Technologie  is zonder twijfel de voorkeur als meettechniek voor conditiebewaking van onze roterende machines. Molens, ventilatoren, etc. worden onderworpen aan veeleisende bedrijfsomstandigheden en door de jaren heen zijn ontelbare componentfouten vermeden dankzij de hoge betrouwbaarheid van de HD technologie, welke wij gebruiken om al onze systemen te monitoren. Voor de uitbreiding van onze productie, welke gerealiseerd wordt in 2017, zullen we weer gebruik gaan maken van technologieën van SPM. "

Lees onze case studie over het conditie monitoring systeem van de kogelmolen van Orcem hier.