De Duitse verzekeraar Allianz heeft het online Intellinova Compact systeem met de SPM HD schokpuls meettechniek voor conditiebewaking van windturbines goedgekeurd.

Het afsluiten van een verzekering op een windturbine met toonaangevende verzekeringsmaatschappijen vereist vaak de installatie van een erkend of gecertificeerd machineconditie bewakingssysteem. In 2003, heeft het Allianz Centre for Technology (ATZ, de technische dienstverlener binnen de Duitse verzekeringsgroep van Allianz) een uitgebreid rapport gepubliceerd waarin de technische voorschriften voor een conditie meetsysteem in een windturbine zijn vastgelegd. Dit rapport heeft sindsdien gediend als leidraad voor windenergie exploitanten en verzekeraars.

In de loop der jaren zijn op trillingsanalyse gebaseerde meettechnieken ingeburgerd binnen de conditiebewaking van windturbines. Naast trillingsanalyse wordt schokpulsanalyse nu dus ook erkend als betrouwbare methode voor het detecteren van schade. Na uitgebreid onderzoek heeft AZT geconcludeerd dat de Intellinova Compact met SPM HD voldoet aan de eisen die vermeld staan in het rapport van 2003 en daarmee gecertificeerd is voor gebruik in windturbines met een constant of variabel toerental die zijn uitgerust met een tandwielkast.

Continu bewaking van de aandrijflijn in windturbines met de Intellinova Compact zorgt voor kostefficiënt onderhoud door aanzienlijke vermindering van ongeplande stilstand, betere prestaties en betere kostenbeheersing.  De robuust ontworpen Intellinova Compact is zeer geschikt voor zware condities in on- en offshore windparken.

Lees meer over de Intellinova Compact en SPM HD.