SPM HD ® is een doorontwikkeling van de Shock Pulse Method (SPM) en wordt gebruikt voor een snelle, eenvoudige en betrouwbare diagnose van de bedrijfstoestand van wentellagers.

Geavanceerde digitale techniek en de op toerental gebaseerde sampling maakt SPM HD uitermate geschikt voor het meten op machines met een laag toerental. Geavanceerde algoritmes maken de meettechniek minder gevoelig voor ruis van andere signalen. De zeer hoge signaalkwaliteit en 24 bit A/D-conversie zorgen voor een haarscherpe resolutie en uitzonderlijke details in spectra en tijdsignalen. Het tijdsignaal is zeer gemakkelijk te interpreteren, zodat de aard en omvang van de schade eenvoudig is te bepalen.

Gedurende de levensduur, genereren lagers impacts (schokpulsen). Deze impacts zorgen er voor dat de schokpuls opnemer in resonatie wordt gebracht. Dit levert een elektrisch signaal op dat evenredig is met de amplitude van de schokpulsen. Dit maakt de schokpuls opnemer ongevoelig voor machinetrillingen en bij uitstek geschikt voor het meten van zwakke schoksignalen bij laagtoerige machines.

In tegenstelling tot trillingsopnemers, reageert de schokpuls opnemer alleen op zijn zorgvuldig afgestemde resonantie frequentie van ongeveer 32kHz, vergelijkbaar met een stemvork.

De amplitude van de schokpulsen is afhankelijk van drie fundamentele factoren:

 • Omtreksnelheid van de rolelementen (asdiameter en toerental).
 • Olie filmdikte (scheiding tussen loopvlakken). De oliefilm is afhankelijk van de smeermiddel toevoer, uitlijning en voorspanning.
 • De mechanische toestand van de loopvlakken (ruwheid, stress, schade, losse metaaldeeltjes).

 

Description of SPMHD®

Input data

Het effect van rolsnelheid van het signaal wordt geneutraliseerd door het invoeren rpm en asdiameter, met 'redelijke’ nauwkeurigheid. Dit stelt een initiële waarde (HDi), de start van de 'genormaliseerd' conditie schaal.

Output data

De SPM HD methode levert vier verschillende soorten resultaten:

 • HDm

  HDm is een scalaire waarde, uitgedrukt in decibels. Het is de primaire waarde die we gebruiken om de ernst van een lager schade te bepalen. Het vertegenwoordigt de hoogste schokpulsen die gevonden tijdens de meetcyclus. Deze waarde wordt ook gebruikt voor het activeren van alarmen.

 • HDc

  HDC is een scalaire waarde, uitgedrukt in decibel. Deze waarde vertegenwoordigt het niveau waar 200 schokken / seconde aanwezig zijn. Deze waarde is nuttig om de smeerfilmkwaliteit te bepalen.

 • Time Signal HD

  Time Signal HD is bijzonder nuttig om te bepalen waar de mogelijke schade zich bevind. In veel gevallen is het ook mogelijk de aard van de schade (beschadigde binnenring of een barst etc.). Het Time Signal HD is een resultaat van de zeer geavanceerde digitale algoritmen waar herhaalde schokken worden versterkt en willekeurige signalen worden onderdrukt. 

 • SPM Spectrum HD

  Het SPM Spectrum HD is het resultaat van het toepassen van FFT-algoritmen op het Time Signal HD. Het SPM HD spectrum is nuttig om te bepalen waar een mogelijke lagerbeschadiging zich bevind. Het is ook nuttig voor het toepassen van trending (inclusief de toepassing van symptoom waarden).

Evaluatie

De initiële waardes en het bereik van de drie conditie niveau`s (groen - geel - rood) zijn vastgesteld door het testen van lagers onder verschillende bedrijfsomstandigheden. De maximum waarde bepaald de conditie van het lager. De hoogte van de carpet waarde en de delta (HDm minus HDc) geven aan of er problemen zijn met de smering of met de lager installatie en uitlijning.

 

HD Order Tracking

Op machines die opereren onder een variabele snelheid, biedt analyse met High Definition order Tracking betrouwbare gegevens en kristalheldere meetresultaten, zelfs wanneer de RPM sterk varieert in de loop van de meting. Order Tracking is toepasbaar in een zeer groot toerenbereik, van slechts enkele tot duizenden omwentelingen per minuut.